Οι καλεσμένοι στο συνέδριο marketing αεροπορικών εταιρειών, που διοργάνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) γιορτάζοντας τα 25 χρόνια λειτουργίας του, απόλαυσαν μια μοναδική βραδιά, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν πολλά και σημαντικά θέματα.
Ρεπορτάζ Ρεγγίνα Σαβούρδου
Η οικοδέσποινα, κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, είχε πολλά να διηγηθεί από την 28η Μαρτίου 2001, όταν στις 14:59 προσγειώθηκε η πρώτη πτήση 424 της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Μόντρεαλ.
Φέτος, στο συνέδριο με τίτλο: «25 years rooting for you» αποτυπώθηκε το ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα του αεροδρομίου της Αθήνας, χωρίς να λείπουν και οι αναφορές στις πολλές και σημαντικές προκλήσεις, που έχει αντιμετωπίσει. Το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, η οικονομική κρίση του 2009, το Brexit, η υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και, σήμερα, η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή του Κόλπου μαζί με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας αποτελούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες.
Ωστόσο, όπως τόνισαν οι ομιλητές, μέσα από αυτές εξελίχθηκαν και ισχυροποιήθηκαν, υιοθετώντας καινοτόμες στρατηγικές προσαρμογής, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους, εκμεταλλευόμενοι νέες ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά.
Το «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατέγραψε και μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία με σημαντικές επιδόσεις, με εξωστρεφείς δράσεις στο σύνολο των 25 χρόνων λειτουργίας του. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, συνολικά ταξίδεψαν 440 εκατ. επιβάτες, ενώ το 2025 αποτέλεσε ιστορικά για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μια χρονιά με σημαντικά ρεκόρ.


Πέρυσι, η εικόνα των διεθνών αγορών στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανετράπη και, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην πρώτη δεκάδα των διεθνών αγορών, την πρώτη θέση κατέλαβε η Ιταλία, διακινώντας 2.341 εκατ. επιβάτες ρίχνοντας τη Γερμανία στη δεύτερη θέση με 2.187 εκατ. επιβάτες. Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.050 εκατ. επιβάτες, η Γαλλία με 1.550 εκατ., η Κύπρος με 1.522 εκατ., ενώ η αγορά των ΗΠΑ «σκαρφάλωσε» στην 6η θέση, από τη 10η στην οποία βρισκόταν το 2019, με 1.455 εκατ. επιβάτες.
Στην έβδομη θέση βρέθηκε η Τουρκία με 1.310 εκατ. ακολούθησε το Ισραήλ, το οποίο για πρώτη φορά «μπήκε» στη δεκάδα των top αγορών του ΔΑΑ, με 1.185 εκατ. επιβάτες, η Ισπανία με 1.164 εκατ. και τελευταία η Ελβετία με 894.000 επιβάτες. Η διεθνής αγορά καταλαμβάνει το 65% της συνολικής κίνησης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, ενώ ενδεικτικό είναι πως μόλις το 2025 διακινήθηκαν 34 εκατ. επιβάτες.


«Σήμερα συζητάμε ένα μοναδικό μείγμα προκλήσεων και προσδοκιών, με ισχυρά come backs μετά την πανδημία και ταχεία επαναφορά της συνδεσιμότητας. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην ανθεκτικότητα με τις διακρίσεις να ενισχύουν την εμπιστοσύνη και να αποδεικνύουν τη δύναμη της συνεργασίας μας με τους εταίρους. Η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής μας, με στόχο το net zero, σε ένα περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας. Παραμένουμε αισιόδοξοι, αλλά και προετοιμασμένοι, με πειθαρχία και ετοιμότητα. Καθώς το αεροδρόμιο εισέρχεται στη δεύτερη 25ετία λειτουργίας του, το στοίχημα είναι η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής σε συνθήκες αβεβαιότητας, με το ρητό «πέσε επτά φορές, σήκω οκτώ» να μην είναι απλώς σύμβολο, αλλά επιχειρησιακή πραγματικότητα για την Αθήνα», υπογράμμισε ο Γιώργος Καλιμασσιάς, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΑ, κλείνοντας τις εργασίες του χθεσινού συνεδρίου.


Το αεροδρόμιο της Αθήνας, το 2025 συνδέθηκε με 55 χώρες, σε 174 αεροδρόμια και σε συνεργασία με 70 αεροπορικές εταιρείες. Από τα έως τώρα στοιχεία, παρά τις αρχικές επιβραδύνσεις λόγω του πολέμου, η κίνηση ανακάμπτει, καθώς, όσων αεροπορικών εταιρειών το πτητικό πρόγραμμα είχε πληγεί, αποκαθίσταται. Το 2026 αναμένεται να καταγράψει, επίσης, σειρά ρεκόρ στην αεροπορική κίνηση, καθώς συνοδεύεται και από νέες συνδέσεις όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί με τις προσθήκες των AnimaWings, IndiGo και ΤAP Air Portugal. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο τρίμηνο του 2026 ξεκίνησε με σχεδόν μισό εκατομμύριο επιπλέον επιβάτες και διαμορφώθηκε στα 6,28 εκατ. κατά την περίοδο Ιανουαρίου -Μαρτίου, από τα 5,81 της αντίστοιχης περιόδου του 2025.
Θεματικές που ανέδειξε το AirlineMarketingWorkshop του ΔΑΑ
Με μεγάλη επιτυχία και έντονη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το εντυπωσιακό event του ΔΑΑ, το οποίο συντόνισε ο πολύπειρος και ευρηματικός performer Θάνος Κιούσης, καλωσορίζοντας την οικοδέσποινα κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του αεροδρομίου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι μεγάλες μεταβολές που διαμορφώνουν τον ελληνικό και διεθνή αεροπορικό τομέα και το ταξιδιωτικό οικοσύστημα εν γένει, από το μεταβαλλόμενο αγοραστικό τοπίο και τη γεωπολιτική ρευστότητα έως την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια και τις προοπτικές της βιομηχανίας στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος








































































































