Διακοπή στο Google Cloud στις 20 Οκτωβρίου έριξε Revolut, Lloyds, HSBC, NHS England και δικαστήρια στη Βρετανία, λόγω προβλήματος ρεύματος στο Λονδίνο.
Ένα πρόβλημα ρεύματος σε data center της Google στο Λονδίνο άφησε στις 20 Οκτωβρίου 2026 πελάτες της Revolut από την Ιαπωνία μέχρι την Αυστραλία χωρίς τρόπο να πληρώσουν. Η διακοπή στο Google Cloud ξεκίνησε γύρω στις 7 το πρωί ώρα Βρετανίας (9:00 ώρα Ελλάδας). Έριξε εκατοντάδες sites και εφαρμογές, ανάμεσά τους υπηρεσίες του NHS England, τη Royal Mail και το Rightmove.
Η Google απέδωσε τη βλάβη σε ένα «power event» στην περιοχή europe-west2, που καλύπτει το Λονδίνο. Αργότερα ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα λύθηκε για τους περισσότερους πελάτες και ότι πλέον επηρεάζει πολύ μικρό αριθμό τους. Ζήτησε επίσης συγγνώμη από όσους επηρεάστηκαν.
Στα δικαστήρια η ζημιά φάνηκε αμέσως. Η Ένωση Ποινικών Δικηγόρων (Criminal Bar Association) ανέφερε ότι η Cloud Video Platform ήταν εκτός λειτουργίας σε μεγάλο μέρος της Αγγλίας και της Ουαλίας από τις 10 το πρωί. Η πλατφόρμα χρησιμοποιείται σε απομακρυσμένες ακροάσεις, οπότε πολλές δίκες δεν μπορούσαν να προχωρήσουν. Το πρόβλημα το επιβεβαίωσε και η υπηρεσία δικαστηρίων HM Courts and Tribunals Service. Ακόμη και όσοι παρακολουθούσαν online τη δίκη του Russell Brand έχασαν την εικόνα.
Τι έγινε με τη Revolut και τις βρετανικές τράπεζες
Η Revolut ήταν από τις υπηρεσίες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τη διακοπή του Google Cloud. Πελάτες της σε όλο τον κόσμο δεν μπορούσαν να ανοίξουν την εφαρμογή ή να πληρώσουν με κάρτα. Η σελίδα κατάστασης της εταιρείας έδειχνε εκτός λειτουργίας ακόμη και τις αναλήψεις από ATM και τις συναλλαγές σε μετοχές.
Μέχρι τις 8:02 το Downdetector είχε καταγράψει πάνω από 1.458 αναφορές για τη Revolut. Το 62% αφορούσε την εφαρμογή, το 22% τις μεταφορές χρημάτων και το 9% το mobile banking. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα και τα δεδομένα των πελατών είναι ασφαλή. Ένας χρήστης έγραψε στο X ότι έμεινε σε βενζινάδικο στην Αυστραλία χωρίς να μπορεί να πληρώσει τη βενζίνη που μόλις είχε βάλει.
Στη Βρετανία πρόβλημα είχαν και οι εφαρμογές των Lloyds, Halifax και HSBC. Για τη Lloyds, το Downdetector μέτρησε 480 αναφορές μέχρι τις 9 το πρωί, και το 36% των χρηστών δεν μπορούσε να συνδεθεί. Η εφαρμογή διαχείρισης οικονομικών Emma βιάστηκε να ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο για θέμα ασφαλείας.
Γιατί ένα data center στο Λονδίνο έριξε τόσες υπηρεσίες
Η βλάβη του Google Cloud επηρέασε τόσες εταιρείες επειδή αυτές νοικιάζουν υπολογιστική ισχύ από τα data centers της Google αντί να συντηρούν δικούς τους servers. Η περιοχή europe-west2 χωρίζεται σε τρεις ζώνες (europe-west2-a, -b και -c). Οι ζώνες συνδέονται με γρήγορες οπτικές ίνες αλλά λειτουργούν χωριστά, για να μην πέφτουν όλες μαζί σε μια βλάβη. Όσες εταιρείες είχαν μοιράσει τις υποδομές τους σε περισσότερες ζώνες τη γλίτωσαν φθηνότερα. Αυτές που βασίζονταν μόνο στη ζώνη europe-west2-b είδαν τα χειρότερα.
Ο Marijus Briedis, CTO της NordVPN, είπε ότι τέτοιες διακοπές δείχνουν την εξάρτηση από υποδομές που δεν βλέπουμε ποτέ. Κατά τον ίδιο, όποιος δεν μπορεί να πληρώσει με μία τραπεζική εφαρμογή μπορεί να βρει πεσμένη και τη δεύτερη. Πολλοί πελάτες δεν ξέρουν καν ότι οι υπηρεσίες τους στηρίζονται στην Google.
Μέσα στο 2025 μεγάλες διακοπές είχαν επίσης το Microsoft Azure και το Amazon Web Services. Amazon και Microsoft φιλοξενούν μαζί πάνω από το 60% των cloud υπηρεσιών παγκοσμίως.









































































































