Πριν από λίγες ημέρες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δημοσίευσαν τα στοιχεία πωλήσεών τους για το πρώτο εξάμηνο του 2026. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται και αυτές από την Κίνα.
Ως τώρα, είχαμε συνηθίσει να μαθαίνουμε τη σχετική κατάταξη μεταξύ Ευρωπαίων, Ιαπώνων και Νοτιοκορεατών κατασκευαστών. Ωστόσο, πλέον, θα συνυπολογίζουμε και τους Κινέζους, καθώς η εμπορική δυναμική τους αυξάνεται διαρκώς τελευταία χρόνια.
Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν από τις κινεζικές εταιρείες, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε καταγράφηκε ανατροπή στην παγκόσμια κατάταξη μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών από την ασιατική χώρα.
Συγκεκριμένα, η SAIC Motor ξεπέρασε στη σχετική κατάταξη την BYD Auto και βρέθηκε στην πρώτη θέση των παγκόσμιων πωλήσεων καινούργιων οχημάτων μεταξύ των Κινέζων κατασκευαστών.
Όπως ανακοινώθηκε, το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψε 2,05 εκατομμύρια πωλήσεις, παρουσιάζοντας οριακή μείωση μόλις κατά 0,39% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Η επιτυχία της αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στη συνεχή ανάπτυξη της MG Motor, θυγατρική της SAIC Motor, στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι κινεζικές μάρκες αυξάνουν σταθερά το μερίδιό τους
Αντίθετα, οι παγκόσμιες πωλήσεις της BYD Auto μειώθηκαν αισθητά στο πρώτο μισό του 2026. Ήταν 1,81 εκατομμύρια μονάδες, αριθμός που «μεταφράζεται» σε μείωση κατά 15,73% σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα.
Μεταξύ των υπόλοιπων κινεζικών ομίλων, σε αυτό το χρονικό διάστημα η Geely πούλησε 1,42 εκατομμύρια οχήματα (+0,99%), η Chery 1,36 εκατομμύρια μονάδες (+7,73%), καταγράφοντας μία από τις υψηλότερες αυξήσεις της αγοράς, ενώ η Changan περιορίστηκε στα 1,19 εκατομμύρια (-11,76%), αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά στην απόλυτη κατάταξη παγκοσμίως όλων των κατασκευαστών για το πρώτο εξάμηνο του 2026, η Toyota διατήρησε την πρώτη θέση διεθνώς, για έβδομη διαδοχική χρονιά, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της, χάρη κυρίως στη μεγάλη ζήτηση για τα υβριδικά της μοντέλα.
Η Toyota, μαζί με τη Lexus, διέθεσαν συνολικά 5,01 εκατομμύρια καινούργια οχήματα το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, ο αριθμός τους ήταν μειωμένος κατά 2,9% συγκριτικά με αυτόν της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2025.
Ο Όμιλος Volkswagen βρέθηκε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, με 4,13 εκατομμύρια ταξινομήσεις, αριθμός μειωμένος κατά 6,35%. Στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης βρέθηκε ο Όμιλος Hyundai-Kia με 3,6 εκατομμύρια οχήματα, (μείωση κατά 1,58% σε σχέση με πέρυσι).
Τέλος, στην κατηγορία των premium κατασκευαστών, η BMW παρέμεινε στην κορυφή με 1,15 εκατομμύρια πωλήσεις (-4,19%), ενώ η Mercedes-Benz περιορίστηκε στις 837.200 μονάδες (-22,21%). Η Audi, ολοκλήρωσε το πρώτο εξάμηνο του 2026 με 727.200 πωλήσεις, καταγράφοντας μείωση κατά 8,41%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Πόσο επιβαρύνουν τα γιγαντιαία ηλεκτρικά SUV τους δρόμους;
Η Dacia, η ηλεκτροκίνηση και τα νέα της μοντέλα
Τα turbo που έκαναν τη δεκαετία του ’80 αξέχαστη
Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








































































































