Γεννημένη στις 19 Ιανουαρίου του 1946 η θρυλική τραγουδίστρια Ντόλι Πάρτον, συνθέτρια, στιχουργός, οργανοπαίκτρια, ηθοποιός και επιχειρηματίας, γνωστή κυρίως για το έργο της στην κάντρι μουσική, έφυγε από τη ζωή, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης (25/8/26).
Τον θάνατο της Ντόλι Πάρτον έκανε γνωστό ο ανιψιός της, με μια ανάρτηση στο Instagram… «Η Ντόλι έζησε στο φως. Είναι στην αγκαλιά του Χριστού» είπε μεταξύ άλλων στο βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση, για το θάνατο της διάσημης θείας του.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η ίδια η Ντόλι Πάρτον του είχε ζητήσει καιρό πριν, να ανακοινώσει εκείνος, με αυτό τον τρόπο, τον θάνατό της.
Η Πάρτον ήταν η σπουδαιότερη κάντρι τραγουδίστρια όλων των εποχών, έχοντας καταφέρει 25 νούμερο 1 επιτυχίες στο επίσημο Billboard Country chart των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ 41 άλμπουμ της έχουν φτάσει στη δεκάδα των πιο εμπορικών κάντρι άλμπουμ στις ΗΠΑ, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη της κάντρι.
Μέσα στα τελευταία 60 χρόνια, 110 τραγούδια της έχουν καταφέρει να φιγουράρουν στις λίστες κάντρι επιτυχιών στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς.
Έχει πουλήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως από το 1964 μέχρι σήμερα. Έχει βραβευτεί με 9 Βραβεία Γκράμι (από 47 υποψηφιότητες), 2 υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ, 10 βραβεία CMA, 7 βραβεία από την Ακαδημία Κάντρι Μουσικής, 3 βραβεία Αμερικανικής Μουσικής (ΑΜΑ) και έχει λάβει επίσης υποψηφιότητες για βραβεία Tony και Emmy για το έργο της στην υποκριτική.
Γεννήθηκε στο Τενεσί, με πατέρα αγρότη και οικοδόμο ενώ η μητέρα της ήταν νοικοκυρά. Η Πάρτον ήταν το τέταρτο από τα 12 παιδιά της οικογένειας!
Σύμφωνα με την ίδια, η οικογένειά της ήταν μια πολύ φτωχή επαρχιακή οικογένεια. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της: “Ζούσε όλη η οικογένεια μαζί με τους παππούδες σε μια ξύλινη βρώμικη καλύβα με ένα μόνο δωμάτιο, στο όρος Σμόκεϊ της οροσειράς Smoky Mountains, κοντά στο Locust Ridge”.
Οι γονείς της Ντόλι ανήκαν στην Εκκλησία των Πεντηκοστιανών και από πολύ μικρή ηλικία, συμμετείχε στις εκκλησιαστικές χορωδίες.
Η Πάρτον ξεκίνησε να δείχνει το ενδιαφέρον της για τη μουσική από μικρή ηλικία. Το 1955 ξεκίνησε να τραγουδάει στο Μουσικό Πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού WIVK Radio, αλλά και στο τηλεοπτικό πρόγραμμα The Cas Walker Show, το οποίο ήταν σε ζωντανή μετάδοση από την πόλη Νόξβιλ στο Τενεσί.
Λίγο αργότερα, υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Goldband Records και το 1959 κυκλοφόρησε το πρώτο της σινγκλ με τίτλο «Puppy Love», χωρίς ωστόσο να έχει επιτυχία. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Grand Ole Opry, ένα πολύ γνωστό πρόγραμμα κάντρι μουσικής. Εκεί συνάντησε για πρώτη φορά τον Johnny Cash, ο οποίες εντυπωσιάστηκε από τις φωνητικές ικανότητες και το μουσικό ταλέντο της Πάρτον και την βοήθησε ως μέντορας.








































































































