Η SK hynix έκανε έσοδα-ρεκόρ 104,6 τρισ. γουόν στο γ΄ τρίμηνο 2026 και προειδοποιεί ότι η έλλειψη μνήμης θα κρατήσει μέχρι το 2030.
Η SK hynix προειδοποιεί ότι η έλλειψη μνήμης θα συνεχιστεί μέχρι το 2030, την ώρα που ανακοίνωσε τρίμηνο-ρεκόρ. Τα έσοδα του τρίτου τριμήνου του 2026 έφτασαν τα 104,6 τρισ. γουόν (περίπου 70,7 δισ. ευρώ), πρώτη φορά πάνω από τα 100 τρισ. γουόν σε ένα τρίμηνο.
Τα λειτουργικά κέρδη της SK hynix ανήλθαν σε 83,3 τρισ. γουόν, με περιθώριο 80%, ενώ το καθαρό ταμείο της ανέβηκε στα 98,7 τρισ.
| Μέγεθος | Γ΄ τρίμηνο 2026 |
|---|---|
| Έσοδα | 104,6 τρισ. γουόν (~70,7 δισ. €) |
| Λειτουργικά κέρδη | 83,3 τρισ. γουόν (~56,3 δισ. €), περιθώριο 80% |
| Καθαρά κέρδη | 39,8 τρισ. γουόν (~26,9 δισ. €), περιθώριο 38% |
| Ταμειακά διαθέσιμα | 114,5 τρισ. γουόν (+26,5 τρισ. από το προηγούμενο τρίμηνο) |
| Δανεισμός | 15,8 τρισ. γουόν (−2,8 τρισ.) |
| Καθαρό ταμείο | 98,7 τρισ. γουόν |
Γιατί η έλλειψη μνήμης θα κρατήσει ως το 2030
Η SK hynix γράφει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι η έλλειψη στην προσφορά μνήμης θα διαρκέσει μέχρι το 2030. Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει πιο γρήγορα την παραγωγή, όμως θα περάσει καιρός μέχρι να καλύψει τη ζήτηση.
Αυτή τη ζήτηση τη σπρώχνει σήμερα κυρίως το AI, σε επιχειρήσεις και σε προσωπική χρήση. Σε βάθος χρόνου θα προστεθούν τα συστήματα AI για αυτόνομη οδήγηση και ρομποτική.
Σύμφωνα με έκθεση της Counterpoint Research του Σεπτεμβρίου, η SK hynix είναι δεύτερη σε έσοδα από DRAM με μερίδιο 25%, πίσω από τη Samsung (38%) και μπροστά από τη Micron (24%). Και οι τρεις προμηθεύουν με μνήμες LPDDR και NAND την Apple, όπως και τους περισσότερους κατασκευαστές smartphone, ανάμεσά τους και την ίδια τη Samsung.
HBM4, νέο εργοστάσιο M15X και μνήμη HBF
Οι πωλήσεις HBM4 για servers αυξήθηκαν και η SK hynix υπολογίζει ότι από το επόμενο τρίμηνο η HBM4 θα ξεπεράσει την HBM3E σε όγκο και έσοδα, για να γίνει το βασικό της προϊόν. Μεγάλη άνοδο είχε και η DDR5 για servers, ενώ αυξάνεται η ζήτηση για LPDDR5 SOCAMM στους AI servers.
Το νέο εργοστάσιο M15X αναμένεται να δουλεύει στο πλήρες μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με το TheElec, αυτό σημαίνει 55.000 έως 60.000 wafer DRAM 1b τον μήνα. Παράλληλα μεγαλώνει το μερίδιο της DRAM 1c, της γενιάς που χρησιμοποιεί η LPDDR6.
Στη NAND ανεβαίνουν οι πωλήσεις τσιπ TLC 321 στρώσεων για ενσωματωμένους SSD, που ως το τέλος του έτους θα καλύπτουν πάνω από το μισό της εγχώριας παραγωγικής ικανότητας NAND της εταιρείας. Η SK hynix αναπτύσσει επίσης τη High Bandwidth Flash (HBF) για AI servers. Μοιάζει με την HBM, αλλά προορίζεται για πιο μόνιμη αποθήκευση, ώστε τα μοντέλα AI να «τραβούν» δεδομένα που δεν χωρούν στη RAM.
Τέλος στην εισαγωγή της Solidigm στο χρηματιστήριο
Ο CEO της SK hynix, Kwak Noh-Jung, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σταμάτησε να εξετάζει τη δημόσια εγγραφή της Solidigm. Το IPO θα έφερνε εξωτερικά κεφάλαια για την επέκταση των εγκαταστάσεων παραγωγής της Solidigm, μειώνοντας το επενδυτικό βάρος της SK hynix και αυξάνοντας τις αποδόσεις προς τους μετόχους. Με τις πρόσφατες συνθήκες στις χρηματαγορές, όπως είπε, δεν θα ήταν πια ο καλύτερος δρόμος για τον αρχικό στόχο.







































































































