Η νέα γενιά του Tesla Roadster θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα, με την επίσημη παρουσίαση να έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου. Τώρα ήρθαν στην επιφάνεια σχέδια που κατατέθηκαν για ευρεσιτεχνία, τα οποία μας δίνουν μια πρώτη εικόνα από την αεροτομή που θα διαθέτει το πολυαναμενόμενο μοντέλο.
Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή σε φυσιολογικές συνθήκες θα είναι κρυμμένη στο αμάξωμα, αλλά όταν θα χρειάζεται η συμβολή της θα επεκτείνεται.
Η ενεργητική αεροτομή του Tesla Roadster θα είναι διαιρούμενη, και ο χαρακτηρισμός της στα επίσημα έγγραφα που κατατέθηκαν είναι «αναδιπλούμενη και ενεργή μονάδα πίσω πτέρυγας με χαρακτηριστικά ασφαλείας». Εφευρέτες είναι οι David Lemire και James Michael Arthur Crook.
Τα μηχανολογικά σχέδια δείχνουν μια κατασκευή που αποτελείται από το κυρίως τμήμα και από ένα μικρότερο πτερύγιο που είναι τοποθετημένο στην άκρη. Αυτά διαθέτουν ένα μηχανισμό με τέσσερις ράβδους και διατηρούν απόσταση μεταξύ 3 και 15 χιλιοστών μεταξύ τους. Αυτό το διάκενο επιτρέπει στον αέρα να διέρχεται μεταξύ των δύο αυτών τμημάτων, και καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον η αεροτομή εισχωρεί στη ροή του αέρα.
Σύμφωνα με την Tesla, χρειάζονται λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα για να ανασηκωθεί πλήρως η αεροτομή του αυτοκινήτου. Οι αλλαγές στην κλίση πραγματοποιούνται σε λιγότερο από ¼ του δευτερολέπτου.
Η ρύθμιση της αεροτομής μπορεί να γίνει τόσο κατ’ επιλογή του οδηγού, όσο και αυτόματα. Για το τελευταίο είναι υπεύθυνο ένα σύστημα που λαμβάνει δεδομένα ταχύτητας, γωνίας τιμονιού, ποσοστό πέδησης, στίγματος GPS, αλλά και πληροφορίες από αισθητήρες σχετικούς με την αυτόνομη οδήγηση. Αναλόγως των συνθηκών που επικρατούν, ο μηχανισμός ανυψώνει ή χαμηλώνει το πτερύγιο. Παράλληλα, διαθέτει αυτόματη λειτουργία πίστας, η οποία ενεργοποιείται με βάση την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το αυτοκίνητο.
Αναλόγως της κλίσης της αεροτομής, αυξάνεται ή μειώνεται η παραγόμενη κάθετη δύναμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, υπάρχει ρύθμιση για ευθείες, αντίστοιχη του συστήματος DRS της Formula 1, στην οποία η άντωση είναι μηδενική, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι αεροδυναμικές αντιστάσεις.
Στο ακριβώς αντίθετο άκρο, υπάρχει η επιλογή για μέγιστη κάθετη δύναμη, η οποία αγγίζει τα 700 κιλά σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 160 χλμ/ώρα.
Παράλληλα, η πατέντα που κατοχυρώθηκε διαθέτει και σύστημα ασφαλείας. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο τρακάρει από πίσω, ο μηχανισμός μετακινείται ούτως ώστε η αεροτομή να μην προεξέχει από το αμάξωμα, τόσο σε χτυπήματα στο κέντρο όσο και στο πλάι.
Η Tesla έκανε αίτηση ευρεσιτεχνίας τον Αύγουστο του 2025, η οποία έγινε διαθέσιμη στο κοινό αυτό τον μήνα. Το έγγραφο που κατατέθηκε δεν κάνει λόγο για στάδιο παραγωγής, και εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει αν η συγκεκριμένη διάταξη αεροτομής θα χρησιμοποιηθεί στο Roadster, επομένως θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την επίσημη παρουσίαση του αυτοκινήτου για να το δούμε –ή όχι- στην πράξη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Πότε έρχεται στην Ελλάδα το νέο Renault Megane;
Υπάρχει «αντίδοτο» για το αλκοτέστ; Τι πραγματικά μπορεί να ξεγελάσει την Τροχαία
Η Mercedes-Benz κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στις solid-state μπαταρίες
Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις










































































































