RSS
TwitterFacebookPinterest

genikes-asfaleies-insurance-spanos

Banner-radiotaxi-ermis-spanos-site

Τι γίνεται με την επόμενη γενιά του Tesla Model S;

  • Written by:

Tesla Model S 2013
Tesla Model S 2013
Tesla Model S 2013
Tesla Model S 2013

Κι όμως, πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια από τότε που παρουσιάστηκε το Tesla Model S. Δέκα χρόνια στα οποία έχουν καταγραφεί πολλές επιτυχίες, αρκετές πωλήσεις (346.000 συνολικά) και καμία… ανανέωση. Ο κόσμος της αυτοκίνησης λειτουργεί βάση κανόνων και συνήθως τους ακολουθούν όλοι οι κατασκευαστές. Όλοι τους προσπαθούν να δουν σε τι περιβάλλον θα φέρουν το αυτοκίνητό τους, σε ποια αγορά, ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει, τι αρέσει στον πελάτη και άλλα πολλά.

Στις χώρες όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρό, οι γενιές των αυτοκινήτων μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 χρόνια. Είναι πολύ κοστοβόρο να προχωρήσεις στην επόμενη σελίδα του μοντέλου, αφού οι καταναλωτές δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται. Σε μεγαλύτερες αγορές, όμως και συνεπώς σε περιοχές όπου το εισόδημα είναι υψηλό, όπως πχ. σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και προσφάτως, Κίνα, μια γενιά κρατά 6-7 χρόνια. Σχετικά με τα facelift, συνήθως γίνονται μετά την πάροδο 3 ετών, ώστε να φρεσκαριστεί το αυτοκίνητο όσο χρειάζεται.

Ό,τι γράφτηκε παραπάνω λοιπόν, το ακολουθεί το σύνολο των κατασκευαστών. Όμως, υπάρχει ένας, ο οποίος πηγαίνει κόντρα στο… ρεύμα. Ονομάζεται Tesla και παρουσίασε το Model S πριν από περίπου 10 χρόνια. Ήταν 22 Ιουνίου του 2012 όταν οι 10 πρώτοι πελάτες της φίρμας, απέκτησαν τα πρώτα Model S, παίρνοντας τα κλειδιά, μάλιστα, από το εργοστάσιο στο Φρίμοντ της Καλιφόρνια. Δεν ήταν το πρώτο Tesla που παρήχθη ποτέ, αλλά τάραξε τα νερά και οδήγησε την εταιρεία σε μια νέα εποχή.

Από τότε, το S έλαβε μερικές ανανεώσεις, αναβαθμίσεις και βελτιώσεις που αφορούν το στιλ, τις επιδόσεις και το εσωτερικό του. Το σημερινό S – δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό – είναι καλύτερο από το πρώτο, αλλά το θέμα είναι πως χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα, κατασκευή και γενικότερο εξωτερικό σχεδιασμό. Έχει ήδη περάσει δηλαδή εδώ και καιρό ο χρόνος για την ανανέωσή του, αφού πωλείται σε ανεπτυγμένες αγορές. Την ίδια περίοδο, έχουν λανσαριστεί δύο γενιές Mercedes CLS, E-Class, Audi A6 και BMW Σειράς 5. Το Model S απέκτησε από τη μεριά του τις εκδόσεις P100D με Ludicrous Mode και την Plaid, που το κράτησαν στον αφρό, αλλά ήδη το έδαφος έχει αρχίσει να υποχωρεί από ένα σημείο και μετά.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί η Tesla δεν παρουσιάζει μια νέα γενιά του S. Η μείωση των πωλήσεων μπορεί να εξηγηθεί εύκολα, καθώς υπάρχει έλλειψη προϊόντων, αλλά δεν το αντιμετωπίζει αυτό μόνο η Tesla. Το αντιμετωπίζουν κι άλλοι κατασκευαστές. Είναι πολύ δύσκολο να διαθέτεις αυτοκίνητα ενώ η προμήθεια δεν δίνει την ποσότητα που θα ήθελες, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που ίσως να περνάει κατ’ ευθείαν στο ασυνείδητο. Τότε, το 2012, δεν υπήρχε κανένας σοβαρός ηλεκτρικός ανταγωνιστής για το Model S. Δέκα χρόνια, όμως, αργότερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Και το μοντέλο δεν γίνεται νεότερο, αλλά «γερνάει».

Πάρτε ένα παράδειγμα τις πωλήσεις της Porsche Taycan. Ήταν σχεδόν διπλάσιες το 2021 παγκοσμίως από το S (41.300 έναντι 21.400), τη στιγμή που στην Κίνα η BYD με το Han έκανε πάρτι. Μόνο εκεί πούλησε 79.000 τέτοια ηλεκτρικά οχήματα. Ο αριθμός είναι σχεδόν 4πλάσιος του Model S. Αλλά η αγορά μία… Πολλοί θα συμφωνήσουν πως οι πωλήσεις πέφτουν αν υπάρξει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ακόμα, δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί η εταιρεία παραμένει αδρανής και δεν παρουσιάζει την επόμενη γενιά του Model S, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο αυτό. Έχει «φρενάρει» και το νέο Roadster, ενώ υπάρχει μεγάλη αναμονή για το Cybetruck, η οποία έχει αρχίσει να κουράζει. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πει κάποιος πότε το S θα αντικατασταθεί από τη νέα γενιά του. Εδώ καλά καλά δεν το λένε οι υπεύθυνοι της Tesla.

The post Τι γίνεται με την επόμενη γενιά του Tesla Model S; appeared first on AutoGreekNews.

Πηγή: http://www.autogreeknews.gr/nea

Insurance-spanos-online-asfaleia

banner-ikaros-new