RSS
TwitterFacebookPinterest

genikes-asfaleies-insurance-spanos

Banner-radiotaxi-ermis-spanos-site

 Άπτον Μπελ Σίνκλερ (1878 – 1968) Αμερικανός μυθιστοριογράφος και πολιτικός συγγραφέας

  • Written by:

Ο Άπτον Μπελ Σίνκλερ (Upton Beall Sinclair, Jr, 20 Σεπτεμβρίου 1878 – 25 Νοεμβρίου 1968) ήταν Αμερικανός μυθιστοριογράφος και πολιτικός συγγραφέας, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία, συγγράφοντας πάνω από 90 βιβλία, έχοντας κερδίσει ένα βραβείο Βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία Μυθοπλασίας το 1943 για το μυθιστόρημά του “The Dragon’s teeth”, και επηρεάζοντας γενικά την πολιτική και κοινωνική ζωή των Η.Π.Α. με τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του.

Ο Σίνκλερ έζησε φτωχικά με τον αλκοολικό πατέρα του και πλούσια με τους παππούδες του, και έτσι τα αντιφατικά βιώματά του έγιναν η μαγιά για τις κατοπινές σοσιαλιστικές του πεποιθήσεις. Αποφοίτησε από το Κολέγιο της Πόλης της Νέας Υόρκης το 1897 και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Το 1906, το έκτο κατά σειράν έργο του, Η Ζούγκλα, αποτέλεσε σταθμό τόσο για τη δική του καταξίωση όσο και για την ιστορία του νατουραλιστικού, προλεταριακού μυθιστορήματος.

Ήταν μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη δημοσιογραφική του έρευνα για τις συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία ζωικών τροφίμων, που είχε ως αποτέλεσμα τη θέσπιση νομικών διατάξεων για τις προδιαγραφές παραγωγής. Ο Σίνκλερ συνέβαλε στην ίδρυση της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών το 1920. Στο συγγραφικό του έργο ακολούθησε μια σειρά με θέματα της επικαιρότητας, όπως το Πετρέλαιο (1927), που αναφερόταν σε μια αληθινή υπόθεση διαφθοράς πολιτικών προσώπων, και η Βοστόνη (1928), βιβλίο βασισμένο στην υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι. Όσα έργα του Σίνκλερ συμβάδιζαν με την κομμουνιστική προπαγάνδα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην τότε Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης ο Σίνκλερ οργάνωσε ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα σοσιαλιστικών αρχών για την καταπολέμηση της φτώχειας, και μάλιστα το 1934 κατέβηκε στις εκλογές ως υποψήφιος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, χωρίς όμως να εκλεγεί. Η επόμενη μεγάλη συγγραφική επιτυχία του ήταν μια σειρά έντεκα μυθιστορημάτων βασισμένων σε σύγχρονα ιστορικά γεγονότα, όπως το Τέλος του κόσμου (1940) και τα Δόντια του δράκου (1942), που του χάρισε και το Βραβείο Πούλιτζερ. Το 1934 έγραψε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο Αμερικανικό προκεχωρημένο φυλάκιο: Βιβλίο αναμνήσεων, το οποίο αργότερα αναδιαμορφωμένο και συμπληρωμένο το εξέδωσε υπό τον τίτλο Η αυτοβιογραφία του Άπτον Σίνκλερ (1962). Τέλος δημοσιοποίησε μια συλλογή επιστολών του με το βιβλίο Η ζωή μου σε επιστολές (1960).

Ταινίες

Το μυθιστόρημα Η ζούγκλα, που κυκλοφόρησε το 1906, βγήκε στη μεγάλη οθόνη το 1914.

Ο Άπτον Σίνκλερ έγραψε και παρήγαγε διάφορες ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και της ανάμιξής του, το 1930-32, με τον Σεργκέι Αϊζενστάιν, στο Que Viva Mexico!. Ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν που τον ανέμιξε σε αυτό το εγχείρημα.

Το μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1931 υπό τον τίτλο The Wet Parade έγινε ταινία την επόμενη χρονικά από τον Βίκτορ Φλέμινγκ, όπου πρωταγωνίστησαν οι Ρόμπερτ Γιανγκ, Μίνρα Λόι, Γουόλτερ Χιούστον και Τζίμι Ντουράντε.

Στο μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1937 υπό τον τίτλο The Gnomobile βασίστηκε το μιούζικαλ The Gnome-Mobile, το 1967, από την εταιρεία Ντίσνεϊ..

Επίσης, το 2007 κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία Θα χυθεί αίμα, με πρωταγωνιστή τους Ντάνιελ Ντέι Λιούις και Πολ Ντάνο, που βασίστηκε στο μυθιστόρημα Oil! (1927). Η ταινία ήταν υποψήφια για οχτώ βραβεία Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε τα δύο.

The post  Άπτον Μπελ Σίνκλερ (1878 – 1968) Αμερικανός μυθιστοριογράφος και πολιτικός συγγραφέας first appeared on Times News.

Πηγή του άρθρου είναι: https://www.timesnews.gr/category/politismos

Insurance-spanos-online-asfaleia

banner-ikaros-new